وزیر خارجه قزاقستان (مورات نورتلیو) در سفر اخیر به کابل، تعهد ۵۰۰ میلیون دالری برای احداث راه آهن ۱۱۵ کیلومتری “تورغندی (مرز ترکمنستان) – هرات”را تأیید کرد.
مطالعات فنی تا زمستان تکمیل و عملیات اجرایی تا پایان ۲۰۲۵ آغاز میشود.
امارت اسلامی مذاکرات برای جذب سرمایه گذاری از ازبکستان، ترکمنستان، روسیه و پاکستان در شبکه ریلی ۷۰۰ کیلومتری افغانستان را در دست انجام دارند.
افغانستان با جایگاه راهبردی خود، کوتاه ترین مسیر دسترسی کشورهای محصور در خشکی آسیای مرکزی (قزاقستان، ازبکستان، ترکمنستان، قرقیزستان و تاجیکستان) به آب های گرم دریای عرب را فراهم میکند.
این مسیر جایگزینی برای کریدورهای سنتی عبوری از روسیه، چین یا مسیرهای غربی دریای خزر است.
محمد رحمان، سفیر امارت اسلامی در آستانه، تأکید کرد: «این پروژه ها وابستگی اقتصادی و انزوای افغانستان را کاهش داده و ما را به کانون ترانزیت منطقه تبدیل میکند.»
خطوط ریلی جدید، مسیر انتقال منابع طبیعی آسیای مرکزی به بازارهای جهانی را تسهیل و نقش کریدور حمل ونقل غرب گرای منطقه (Middle Corridor) را ارتقا میدهد.
این کشور با حفظ سفارت در کابل، حذف طالبان از فهرست تروریستی (۲۰۲۴) و انتصاب نماینده ویژه افغانستان (جون ۲۰۲۵)، تجارت دوجانبه را به ۵۴۵ میلیون دالر در سال ۲۰۲۴ رسانده است.
آمریکا و متحدان به دلیل نقض حقوق بشر (به ویژه محدودیت های ضد زنان)، طالبان را به رسمیت نشناخته اند.
محکومیت اخیر طالبان در قطعنامه ۸ جولای مجمع عمومی سازمان ملل با حمایت ۱۱۶ کشور (شامل آسیای مرکزی) همراه بود.
به گفته مارس ساریف، کارشناس قرقیزی، آمریکا ممکن است از افغانستان بهعنوان اهرمی برای «تغییر توازن قوا در آسیای مرکزی و تضعیف همکاری روسیه-چین» استفاده کند.
تمرکز بر توسعه روابط با آستانه (با برنامه ریزی برای پروازهای مستقیم) و انعقاد توافقهای ریلی مشابه با سایر همسایگان.
علیرغم چالش های سیاسی، افغانستان به سرعت در حال تبدیل شدن به حلقه اتصال تجاری اوراسیا است.
سرمایه گذاری های ریلی کنونی میتواند نه تنها جغرافیای اقتصادی منطقه، بلکه معادلات ژئوپلیتیک آن را نیز دگرگون کند.
پایان